Gaat u scheiden en heeft u samen met uw partner een eigen woning? Houd dan rekening met de gevolgen voor de hypotheek.
Eigenaar woning
Is slechts één van u de eigenaar van het huis? Dan hoeft de woning niet te worden verdeeld. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan wordt bij een echtscheiding de ander automatisch voor de helft eigenaar van de bezittingen en schulden. En dus ook van de woning en de hypotheekschuld. In dit geval moet de woning worden verdeeld.
Zijn jullie niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan in de de huwelijkse voorwaarden een andere verdeling van de eigen woning zijn overeengekomen.
Staat de woning op naam van u én uw partner? Dan moet u óf de woning verkopen óf uw partner uitkopen.
Verkopen of uitkopen?
Bij de verkoop van uw woning kunt u met onderwaarde maken krijgen. Dit betekent dat de woning minder opbrengt dan de hypotheekschuld is. De restschuld moet dan onder u en uw partner worden verdeeld.
Blijft een van u in het huis wonen en is er sprake van onderwaarde? Dan vergoedt de vertrekkende partner zijn of haar aandeel in de woning en onderwaarde. Degene die in de woning blijft wonen kan een nieuwe lening afsluiten of een deel van de bestaande lening van de ander overnemen.
Uw hypotheekverstrekker zal opnieuw kijken naar het inkomen van degene die in het huis blijft wonen.
Zolang de een de ander nog niet heeft uitgekocht of de woning nog niet is verkocht zijn jullie beiden eigenaar van de woning.
Afspraken maken over de hypotheeklasten
U moet onderling afspraken maken over de verdeling van de hypotheeklasten. Hierbij speelt mee wie van u in de woning woont en welk inkomen u en uw partner hebben. Voor het maken van deze afspraken kunt u het best hulp van een mediator inschakelen.
Meer over scheiden:
Mediation Breda
Wilt u hulp bij uw echtscheiding? Neem contact op met de mediators van Melchior Mediations in Breda.