Wanneer u in een scheiding ligt en samen kinderen heeft dan moeten er afspraken over de kinderalimentatie worden gemaakt. U en uw partner hebben namelijk niet alleen onderhoudsplicht aan elkaar (partneralimentatie), maar ook aan uw kinderen.
Degene die alimentatieplichtig is moet naar draagkracht meebetalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Deze verplichting geldt totdat de kinderen 21 jaar zijn. Wanneer uw kinderen tussen 18 en 21 jaar werken of studiefinanciering krijgen, heeft dat invloed op de hoogte van de kinderalimentatie.
Ouderschapsplan opstellen
Afspraken over de kinderalimentatie moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Dit plan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.
Hoogte van de kinderalimentatie
Het moet in ieder geval voldoende zijn zodat u kinderen normale dingen kunnen blijven doen ook nadat u bent gescheiden. Wel bestaat er een maximale hoogte van de alimentatie. Dit is afhankelijk van allerlei zaken, zoals het inkomen van u en uw ex-partner, het aantal kinderen dat u samen heeft en de leeftijd van deze kinderen.
U bepaalt samen met uw ex-partner bij de mediator de hoogte van de kinderalimentatie. Het bedrag voor de alimentatie in het ouderschapsplan door de volgende 3 stappen te doorlopen:
- Bepalen behoefte van de kinderen
- Bepalen draagkracht van degene die alimentatie moet betalen
- Vergelijking behoefte en draagkracht
Een mediator kan u helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan en bij het bepalen van een geschikt alimentatiebedrag.
De alimentatie wordt meestal per maand of per kwartaal betaald. Daar maken jullie samen afspraken over.
De alimentatiebedragen worden ieder jaar aangepast volgens de loonstijgingen. Dit wordt ook wel de indexering van alimentatie genoemd.
Meer informatie:
Mediation bij echtscheiding
Heeft u meer vragen over kinderalimentatie, het opstellen van een ouderschapsplan en mediation bij echtscheiding? Neem dan snel contact op met Melchior Mediations in Breda.